NEM RÁN

Vietnamské smažené jarní závitky

Oblíbené vietnamské jídlo, které je známé i ve světě.

Ingredience na “nem rán”

500 g mleté vepřové maso (nejlépe bůček nahrubo namletý) 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 cibule, 10 hub – Jidášovo ucho, 10 hub – shiitake, 30g skleněných nudlí – mieň, 1 vejce, jarní cibulka, koriandr, sůl, pepř, vegeta, rýžový papír – bánh da nem (tenčí rýžový papír na rozdíl od bánh tráng, který je tlustší, na výrobu nesmažených jarních závitků)

TIP:  Můžete přidat krevety (namleté) nebo krabí 3 tyčinky (najemno nakrájené)

Jidášovo ucho a shiitake namočíme do teplé vody, necháme nabobtnat. Mezitím nastrouháme kedlubnu a mrkev, nejlépe na tenké nudličky pomocí škrabky. Cibuli, jarní cibulku a koriandr nasekáme na jemno.

Změklé houby nakrájíme na tenké pásky nebo na jemno. Nakrátko namočíme skleněné nudle do studené vody, aby změkly (ne nabobtnaly) a nastříháme je na krátké kousky. Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme koření. Nakonec přidáme vajíčko, smícháme.

TIP: Aby nebyla směs vodnatá (nemy při smažení praskají), můžeme nakrájenou kedlubnu a mrkev smíchat s trochou soli, nechat změknout, vymáčknout šťávu. Nebo můžeme nahradit kedlubnu klíčky mungo.

Do hlubokého talíře s vodou přidáme lžíci octa a lžíci cukru. Do vody namočíme rýžový papír, položíme ho na utěrku, dáme lžíci směsi, zabalíme do rolky. Závitky usmažíme v oleji dozlatova (ve fritovacím hrnci budou rychle hotové a křupavé).

Příloha

Tradiční příloha k závitkům jsou rýžové (kulaté) středně tenké nudle. Vařte je podle návodu na obalu

Íngredience na ochucenou rybí omáčku

rybí omáčka, ocet, citron/ limeta, cukr, česnek – dle chuti, chilli paprička – dle chuti

Když vezmeme lžíci na měření, tak poměrově vychází na omáčku:
1 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 1/2 lžíce šťávy z citronu/limety, 1 lžíce rybí omáčky, 3 – 4 lžíce vody. Česnek nalisujeme nebo na jemno nasekáme, chilli na jemno nadrtíme, přidáme je do octa s citronem, přidáme cukr, necháme ležet 5 -10 minut, přidáme rybí omáčku, nakonec vodu.

TIP: Do omáčky se přidává na tenké plátky nakrájená kedlubna a mrkev. Plátky bývají zkrášlené do nějakého tvaru – plátek mrkve vypadá jako kytička.

Dále se ke smaženým jarním závitkům podává salát, okurka, koriandr a další čerstvé bylinky, například zelená či červená perila.

KOMENTÁŘE